کشت گیاهان دارویی
کشت گیاهان دارویی | نکاتی جامع و کامل برای کشت گیاهان دارویی

کشت گیاهان دارویی

سال اولی که خواستیم کشت گیاهان دارویی رو آغاز کنیم، مثل همه تازه واردها به دنبال الگو برداری بودیم.به دنبال کسی بودیم که بتونه به ما مشاوره ای بده که همه جوره خیالمون راحت بشه. برای مشاوره در اینترنت جست و جو کردیم و به چند نفری زنگ زدیم. هرکدوم توصیه ای می کردند که با شرایط ما جور نبود و قیمت های متفاوتی از فروش نشا و محصول خشک داده می شد.جالب اینجاست که توصیه این افراد بعضا متضاد بود و مشخص بود که یا تمایلی برای اشتراک گذاری دانش نداشتن یا دانشی که ادعا می کردن رو ندارن!

در ضمن تا سال ۱۳۹۳ مطالب و تصاویری از مزارع گیاهان دارویی ایرانی در اینترنت به صورت کافی موجود نبود چرا که کاشت گیاهان دارویی چندان توسعه پیدا نکرده بود و همچنین اطلاعات و تجارب کشت نیز به صورت خیلی محدود در فضای مجازی وجود داشت. برخلاف الان که مطالب زیادی در فضای مجازی منتشر میشه(بدون اظهار نظر در خصوص صحت محتوای منتشر شده) و همچنین کلاس های حضوری که برخی مطالب رو آموزش می دهند که اکثرا اطلاعات تئوری هستند.

آغاز فعالیت کشت گیاهان دارویی ما همزمان با شروع کاردانی رشته گیاهان دارویی بود. اطلاعاتی که در دانشگاه از کشت و کار گیاهان دارویی تدریس می شد – و می شود – اکثرا ترجمه شده مقالات خارجی با اقلیم های اروپایی، آمریکایی و آسیای شرقی بود.به همین دلیل هم خیلی از آموزه های آکادمیکی که دریافت می کردیم در عمل یا جواب نمی داد، یا پاسخ ضعیفی از کشت دریافت می کردیم.ه تصمیم گرفتیم خودمان الگوی کشت تعریف کنیم.

دلیل این اختلاف اطلاعات نیز بیشتر از آنجا سرچشمه می گرفت که در ایران و حتی در یک استان چند اقلیم متفاوت وجود دارد که تأثیر بسزایی در نوع کشت و شرایط اون ایجاد می کنه. انصافا رشته گیاهان دارویی در بین سایر رشته های کشاورزی، بسیار کامل و جذاب هست هرچند که همت و علاقه فراگیر برای پیشرفت بسیار مهم می باشد.

ما در چندسال گذشته با ترکیب دانش و تجربه تلاش کردیم تا بهترین گیاهان دارویی را با کیفیت و کمیت بالا در مزرعه زرگیاه تکثیر و تولید نماییم. همچنین در راستای ترویج و توسعه کشت گیاهان دارویی سعی کردیم در مهمترین بخش آن یعنی بازار، کمک حال کشاورزان و علاقه مندان این عرصه باشیم تا زحمت هاشون همراه با سود باشد.

در این مقاله نکاتی از تجربیات که در این چند سال داشتیم را خدمت شما بزرگوارن علاقه مند عرض می نماییم.

 

مزرعه آویشن

نکات کشت گیاهان دارویی

*** در بعضی کلاس ها، سمینارها، مقالات چاپی و اینترنتی گفته می شود: گیاهان دارویی به آب کمی نیاز دارند در صورتی که همه گیاهان دارویی کم آب نیستند. شاید به کم آبی مقاوم باشند اما برای توجیه اقتصادی نیاز به آب دارند.

*** ارزش گذاری گیاهان دارویی بستگی به درصد ماده موثره آن دارد. کیفیت و کمیت مواد موثره در آزمایشگاه مشخص می شود. البته برخی به صورت ظاهری نیز قابل تشخیص می باشند، رنگ، بو، گرد و غبار، رطوبت و…

*** کیفیت ماده موثره های تولیدی گیاه طی تنش های محیطی ( گرما و سرما)، فیزیکی (حشرات و ادوات) و شیمیایی (کود و تغذیه) تغییر کرده و تولید یک محصول خوب با ماده موثره با کیفیت بستگی به رعایت این موارد دارد.

*** دو عامل مهم تولید که در کیفیت و کمیت گیاهان دارویی و مواد موثره تاثیر دارد: اقلیم منطقه کشت. تجربه و دانش مجری کشت.

*** حداقل و حداکثر دما، میزان رطوبت، مدت زمان و میزان تابش نور، نوع بافت خاک، میزان شوری خاک و آب چند فاکتور اصلی کشت گیاهان دارویی می باشند.

*** شناسایی علف های هرز مزرعه

*** میزان آب، ساعت و سهمیه آب ( آبیاری با تانکر اصلا پیشنهاد نمی گردد)

*** وجود نیروی کار و فاصله تا نزدیک ترین آبادی(جهت محاسبه هزینه های کارگری)

*** هزینه های کارگری نسبت به گیاه مورد نظر باید مشخص گردد. به عنوان مثال جایی که هزینه کارگری بالاست برای برداشت گل گاوزبان (با توجه به نیروی کارگری برداشت) باصرفه نیست.

*** توان مالی و سرمایه فرد نسبت به کشت گیاه مورد نظر.شروع کشت برای برخی گیاهانی که ریشه چند ساله خواهند داشت هزینه بالایی دارد و شخص باید بتواند حداقل سال اول کشاورزی را به لحاظ مالی پشت سر بگذارد.

گونیا مزرعه

فاکتور های کشت:

+ گونیا کردن مزرعه و ردیف های کشت و آبیاری : چون گیاهان چند ساله می باشند باید در رعایت نظم دقت کرد. به چندیل دلیل…

+ تعداد هر گیاه در مترمربع

+ آرایش قرارگیری بوته ها

+ نحوه آبیاری ( قطره ای یا غرقابی)

+ میزان آبیاری (بستگی به بافت خاک و گرما)

+ زمان آبیاری

+ نحوه وجین علف های هرز

+ زمان برداشت

+ نحوه برداشت

+ شرایط خشک کردن

+ شرایط انبار داری

+ نحوه ارسال به بازار

و…

نکات دیگری هم وجود دارد که نسبت به شرایط لحاظ می گردند.

جهت دریافت مشاوره و آشنایی بیشتر با فعالیت های تیم زرگیاه صفحات زرگیاه را در اینستاگرام و آپارات دنبال کنید

نظرات کاربر
۰ (۰ رای)